Fifth Element

Beveren

Voor de jaarlijkse Sint-Maartenstocht langs het kasteel Hof ter Saksen in Beveren deed de gemeente beroep op de diensten van SACRED PLACES om voor het gehele park een impressionante lichtwandeling uit te werken met een 20-tal lichtinstallaties. Aan de inkom werden de bezoekers meteen vergast met de impressionante lichtinstallatie The Fifth Element, die eerder ook al te zien was in Leuven en Boom.

Door de beperkte plaast die beschikbaar was in de hoevetuin werd beslist om de installatie ongeveer 3.00m boven de hoofden van het publiek te plaatsen. Op die manier liepen de bezoekers onder de installatie door in plaats van er omheen en ervaarden ze de lichtinstallatie op een geheel andere manier.

Deze installatie is een barokke lichtopera die gebasseerd is op de arthouse science-fiction film ‘The Fifth Element’ van Luc Besson. De installatie bestaat uit 5 spiegelbollen en ledtrackers die in een vijfhoek geplaats staan rond een centrale grotere bol. De installatie begint heel intiem en sacraal met een solo van sopraan Noémie Schellens waarbij de ledtrackers als zoeklichten door de ruimte scheren. Zodra ze de hoogtse noot zingt vinden de zoeklichten de spiegelbollen en start een dramatischer en barokker deel waarbij duizenden lichtstralen door de ruimte flitsen en ontelbare lichtvlekjes op de bomen, de muren en de bezoekers werpen. De installatie eindigt met een apotheose waarbij alle spots recht naar boven de ruimte inschieten om te eindigen in een plotse blackout…. Waarna de installatie terug van voor af aan kan beginnen.