Jef Neve @ kapel Merksplas

Terra Nova Province of Antwerp

De provincie Antwerpen heeft ter gelegenheid van de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog 1 het initiatief genomen om de muziek die Jef Neve schreef voor de VRT serie In Vlaamse Velden live te brengen in de kapel van de Landloperskolonie in Merksplas. Dit beschermd gebouw was net gerestaureerd (1e fase) en zou op die manier voor de eerste keer terug open gezet worden voor een ruim publiek. Samen met Sacred Places verzorgde KUNST.LICHT het volledige concept van de eerste ideeën tot de uitvoering (met XL-video en L&L stage service). Het werd een totaalconcept met acteurs, dans, video en een volledig harmonie orkest.

Scenografisch werd er voor geopteerd om Jef Neve zo centraal mogelijk tussen het publiek te zetten en het publiek aan 4 zijden er omheen. Op die manier ontstond een lange middengang waar de stille getuigen (acteurs zonder woorden) plaats namen. De ruimte werd haast integraal verduisterd en op de plaats waar de ramen zaten werden videobeelden getoond.

Het lange middenpad werd verdeeld in 7 vakken waar telkens warm en koud licht op konden gezet worden. De vakken werden bovendien met profielspots scherp afgebakend op de patronen van de vloer. Elk vak kreeg bovendien nog een extra profielspot met een break-up gobo van bladeren. Op het einde van het lange gangpad werd een frame opgesteld met 25 parspots die elk aprt aangestuurd konden worden. In de dramtische finale gloeit deze frame stapje voor stapje op tot maximale kracht en verdwijnt de hoofdfiguur in een verblindende gloed van licht en rook.

Het technische frame werd zo opgehangen dat het visueel haast volledig opging in de staalstructuur van het geklasseerde dakgebinte.