Paardenkracht

Lichtfestival Hasselt

Het project Paardenkracht werd ontwikkeld voor het lichtfestival in Hasselt. Deze beeldengroep staat aan het begin van de winkelwandelstraat aan het Leopoldsplein.

Het monumentale beeld van beeldhouwer Jan Desmarets straalt kracht, beweging en dynamiek uit. Drie eigenschappen die Hasselt typeren en eveneens symbool staan voor de verdere ontwikkeling van de stad. Helaas valt de beeldengroep ondanks zijn grootte en imponerend karakter niet echt op en wordt het regelmatig gebruikt als fietsenstalling of houder voor menu kaarten.

Aan die situatie wilden we iets veranderen. Door het beeld op één avond op een bijzondere manier in het licht te zetten, kreeg het terug de aandacht die het verdiende. De belichting probeerde deze kracht een extra dimensie te geven. De belichting is eerder spectaculair opgevat en volgde de dynamiek van de muziek. Rond het beeld werd eveneens een grote vijver gebouwd (van ongeveer 10 x 10 meter), waarin fonteinen in alle kleuren van de regenboog op het ritme van de muziek op en neer gingen.

Veel Hasselaars stonden voor de eerste maal stil bij het beeld en ervaarden eindelijk de kracht ervan.