Lichtfestival Helsinborg

Love and Light - Helsinborg lichtfestival

De LUCI-Association brengt lichtkunstenaars, lichtproducenten en organisatoren van lichtfestivals samen en heeft tot doel om de internationale samenwerking en kennisuitwisseling tussen hen te versterken. In het kader hiervan heeft KUNST.LICHT een concept uitgewerkt voor het lichtfestival Love and Light dat de stad Helsinborg (Zweden) organiseerde in de periode rond Valentijn.

KUNST.LICHT wil met dit concept verder gaan dan het klassieke lichtfestival dat in veel gevallen bestaat uit een toeristisch pracours door de stad waarlangs verschillende kunstenaars individueel heel verschillende installaties hebben geplaatst. Het is een beetje zoals ‘beestjes kijken in de zoo’. Het concept dat KUNST.LICHT voor Love and Light heeft uitgewerkt wil daarentegen een verhaal creëren, een scenografische route die de verschillende kunstwerken en de stad met elkaar verbindt.

De route begint vanaf de kade waar de overzetboot uit Helsingör (Denemarken), toekomt en leidt dwars door de stad tot aan het Museet Kärnan in het centrum van het Slottshagen park. Langsheen deze as worden niet enkel verschillende lichtinstallaties geplaatst maar wordt ook aandacht besteed aan het uitlichten van gebouwen en monumenten. Op die manier wordt de stedelijke structuur van de stad versterkt en herkenbaar gemaakt.